dilluns, 26 de maig del 2014

EUCARISTIA DISSABTE 24 DE MAIG DE 2014




“Déu us donarà un altre Defensor perquè es quedi amb vosaltres per sempre”


Un altre cop hem gaudit d’una eucaristia molt viva, aquest dissabte, amb vàries comunitats de protagonistes: els nois i noies del CIM, els joves del Després+, els nous pares i mares de l’Espai Ignasià, les famílies d’uns i altres, els habituals de cada dissabte... Una comunitat viva que viu esdeveniments concrets. I un d’aquests és el proper bateig del Pau, el Josep, la Maria i el Mateu, que han estat presentats pels seu pares demanant l’acollida de la comunitat i comprometent-se a ser testimonis del seguiment de Jesús davant d’ells. Pares i mares del Pau, el Josep, la Maria i el Mateu: la comunitat unida us exhorta a ser testimonis i us envia en missió! Aquest ha estat el punt de partida de l’Enric per a interpretar l’evangeli d’avui: l’experiència de la paternitat/maternitat. Ens ho ha estructurat a través de tres paraules.

DESCENTRAMENT. Un bebè a casa fa sortir els pares del seu propi jo, condicionant completament la seva vida. Qui mana a casa és el bebè: quan vol menjar, quan cal canviar-li els bolquers, quan no pot dormir... Però com a pare i mare ho veus, ho tens clar: sortir d’un mateix per bolcar-se enfora és bo.

MIRACLE. El miracle de Jesús és que actua retirant-se. És necessari que Jesús desaparegui perquè la seva bona nova tingui efectes. D’igual manera que els pares han de retirar-se del seu jo per donar l’amor als fills. Retirar-se, posar-se en un segon pla, privar-se, renunciar... fa que una altra vida exploti. I llavors reps una força (“em semblava impossible que pogués aixecar-me cada dia a les 3 del matí...”) i una joia (“mentre estava esperant pensava en tot el que perdria però ara em sento tan feliç!”) especials. Això és experiència de l’Esperit. De fet, l’Esperit actua proporcionant-nos la capacitat d’escollir quan la vida ens posa davant d’una elecció: essent fidels a la Paraula, sabent que haurem de renunciar... i que a la fi el que escollim ens farà més feliços.

FONT-DE-VIDA. L’experiència de la paternitat/maternitat és una experiència d’empobriment personal... per fer una vida més enriquida. A voltes no tens claredat sobre què dir i és millor callar, no molestar, ser fidel i assumir la renúncia... i llavors t’adones de la força creadora de l’Esperit i experimentes un gràcies!

Tot això configura el caràcter missioner de l’encàrrec que ens fa Jesús. Recuperem-lo per viure segons la seva Paraula, sortir de nosaltres mateixos i renunciar al nostre jo per compartir amb els altres la vivència creadora de l’Esperit. Comunitat del Casal: Jesús ens exhorta a ser testimonis i ens envia en missió!

diumenge, 18 de maig del 2014

EUCARISTIA DISSABTE 17 DE MAIG 2014


“Jo sóc el Camí, la Veritat i la Vida” 



Avui, m’he quedat en dos moments d’aquesta Eucaristia en què la litúrgia encara ens manté en plena vivència pasqual.

En primer lloc, no puc deixar de fer present, tot i que no la coneixia, l’alumna de Jesuïtes Casp: Anna Navarro. Ens ha deixat aquesta setmana i ja és amb el Senyor. Sorgeixen moltes preguntes al voltant d’una vida estroncada als setze anys, en plena adolescència i somnis per davant; l’únic que podem fer és recolzar la seva família i pregar.  Des d’aquestes humils lletres, acompanyar-los a ells i a tota la comunitat educativa de Casp en aquests moments de dolor, però alhora de fe des del silenci de la incomprensió.

En segon lloc, no vull parlar tant d’un fet concret o una vivència, sinó del programa de vida que ens ha presentat en Llorenç Puig des de la seva preciosa homilia. I, quan dic preciosa, no ho dic perquè sí, sinó per què ens ha explicat, des de l’Evangeli d’aquest cinquè diumenge de Pasqua (Jn 14, 1-12), les imatges que ens ajuden a seguir Jesús. Només un breu resum de cadascuna d’aquestes imatges, ens pot ajudar durant aquesta setmana a veure amb quina d’aquestes ens identifiquem més en el nostre seguiment a Jesús:

- Pedra angular: alhora que es tracta d’una pedra de gran importància perquè és la pedra que dóna equilibri, també es tracta d’una pedra maca, decorada. Així doncs, ens podem preguntar: és Jesús qui equilibra les nostres forces? És Jesús referent de bellesa , força d’equilibri en les nostres vides?

- Camí: per on i com hem de seguir el camí?

- Veritat: esperança i amor...són les forces de la veritat? De la nostra veritat?

- Vida: vivim des de la bondat i l’amistat, com Ell ho va fer?

Fins aquí han estat les imatges, potser, més conegudes; però, el que realment ens pot ajudar en la nostra vida espiritual és el següent programa de Vida des de tres imatges que surten a l’Evangeli i que acostumen a ser desconegudes:

- Temple Espiritual: el temple és el lloc de la presència de Déu. Som presència i lloança des de la nostra vida de cada dia?

- Sacerdoci Sant: som cridats a ser sacerdots, intercessors en la pregària i en la Vida.

- Víctima espiritual: ser donació pels germans.


Aquest és el nostre programa de Vida: ser temples, sacerdots i víctimes

I, com a comunitat? Doncs saber que hem estat poble escollit i “començar a agafar el gust de ser Poble de Déu”, tal com ha dit el Papa Francesc. Així doncs, tenim un bon camí a recórrer tots junts!
Gràcies, Llorenç per les teves paraules...ens han ajudat a entendre una mica més el missatge d’avui.

Agrair, també, la presència dels joves que començaran el camí per a rebre la Confirmació (moltes felicitats!), la presentació de la Pasqua de Berchmans d’Hostalets de Balenyà que ens han fet la Marisol i la Júlia, la participació dels nens que continuen fent camí amb el CIM, l’animació del grup de música des dels seu excepcional acompayament als cants i...sobretot, gràcies a tots els que, amb la nostra assistència al Casal Loiola fem possible que aquesta Eucaristia sigui ja part del programa de Vida de cadascun de nosaltres.

Us deixo amb aquesta imatge...que sapiguem seure i aturar-nos en aquest camí amb Jesús! Bona setmana a tots! (Marta Millà).

divendres, 16 de maig del 2014

EUCARISTIA DISSABTE 10 DE MAIG 2014



Avui, una Eucaristia plena de gent, amb els nens del CIM, joves de Voluntariat de la ESO, joves de confirmació, monitors, famílies,… Un plaer compartir amb tots la pregària, els cants, … i les ganes de seguir Jesús. Avui ens han presidit en Jaume Flaquer i Silvestre Falguera.     .
La lectura de l’evangeli ens adreçava al nostre lema de Pasqua: “JO SOC LA PORTA”.  
Jesús, el bon pastor i, com ens ha dit el Silver, nosaltres:
·         cridats a ser ovelles però “amb personalitat”, cadascú és diferent i important!,
·         cridats a ser també pastors, tenir cura dels altres i
·         cridats, com a Comunitat Cristiana, a tenir la porta oberta a tothom qui vulgui trobar Déu i seguir Jesús.

Aquest és el meu desig, una comunitat viva i oberta que afavoreixi la trobada amb Jesús.

Gloria Lopez-Barrena i Fermin Cuasante

dimarts, 6 de maig del 2014

Eucaristia 4 de maig de 2014




QUEDA'T AMB NOSALTRES


Si haig de resumir la celebració d'ahir en poques paraules em quedo amb aquesta frase de l'Evangeli i que va ser una de les cançons-oracions que vàrem poder compartir.Dissabte , enmig del pont , però amb una àmplia assistència , vam tenir l'oportunitat de compartir l'Eucaristia amb el nostre estimat Pere Borràs sj que la va oficiar .Després de tantes marxes populars i trailwalkers , l'evangeli d'ahir era molt apropiat . Els deixebles de Jesús caminen cap a Emaús xerrant de les seves coses sense adonar-se’n  que era el mateix Jesús qui els acompanyava . Pere Borràs ens fa veure aquests versicles com la primera catequesi als primers cristians del sentit de l'Eucaristia . Jesús després de caminar amb ells els parla de les lectures i parteix el pa . És llavors quan s'adonen que és el mateix Jesús .Els deixebles en el seu caminar, senten el desànim , el fracàs . Això ens passa sovint . Ens desanimem davant les dificultats i ens enretirem . Joan XXIII deia que ens convertim en "profetes de calamitats " . Però no és d’aquests tipus de profetes dels que necessitem . Ens cal esperança i moltes ganes de millorar . La fe , davant de les nostres limitacions , és sentir que som estimats per Déu , ens deia Pere .Que el Senyor ens doni força i ànim per seguir endavant malgrat les nostres limitacions i, seguint el lema d'aquest temps: Que el ressuscitat, Jesús "ens obri la porta" per ser exemple de servei als altres, ens obri el camí de la vida i ens ajudi a desinstal·lar-nos.

Senyor Jesús, que et sapiguem reconèixer en el nostre camí per la vida. Queda't amb nosaltres.

Juan Mezo